Monday, November 8, 2010

resipi kek chocolate indulgence

ok. seperti ape yg telah dijanji kn..hehe
ayin na bg kowg tips. cheewah ta der lah tips sgt pon just care2 na buat kek nie jea.. :))
sbb ayin da try, n SERIUSLYY SGT SEDAPP!
no doubt.
so bek kowg try. raye aji na dekat kn.. bole la test2. naty mesty mak kowg puji.
ta pon na buat kn kat org ter sayang kea..hehee

ayin memula na try kek nie pon sbb my bf la. die sgt suke kek nie..
so for his birthday,, why not i make one for him kn..hee :)
but since skrg tga final week, tga bulan exam, ayin ta sempat lg buat tuk die..
tgu cuti naty la nmpknyer..huhuu
........................................................................................................................................

ok, back to our main point. the cake. here's the recipe ::..


untuk kek :

2 cwn gula (kisar)

2 cwn tepung (bluekey, untuk buat kek punye)
: gne tepung nie sbb sng, die dah ade skali ngn bikarbonat n baking powder

3 biji telur grade A

1 cwn van houten cocoa powder

1 cwn susu cair

1 cwn minyak

1 cwn air panas didih

1 tsp esen vanila


tepung +cocoa powder di ayak bersama.
pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila. masukkan susu dan minyak dlm adunan
kacau sebati. masukkan bahan2 yg diayak kedalam adunan.
gaul dgn cara kaup balik last skali masukkan air panas...
kacau sebati.
bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus slame lebih kurang 1 jam


untuk ganache :

2 cwn non dairy whipping cream
: whipping cream nie jgn salah beli tau. die ade dua, satu untuk cooking+sauce and lg satu for topping.beli whipped cream for topping.yg spray tuh..


500g cooking chocolate

1/8 cwn golden syrup



dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
bila dah didih,padam api...
masukkan cooking choc. kacau sebati.
tambahkan golden syrup.


untuk whipped cream :

1 cwn non dairy whipping cream

amek satu cawan ganache.
pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak,
 kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati.
simpan lam peti sejuk. :)



kek yg dah siap bakar td,potong kat tgh2. 
potong cmnie tauu. potong dua lapis bole, tiga lapis pon bole..
 sapukan whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..



sapu hingga menutupi keseluruhan kek tauu..
sapu cmnie..
abeh kn sapu sampai ttp sume kek..
taraaaa~ ciap!! eyhh.belom3. buh lam peti ais dulu k..
then, simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit.
ambil kek yg dh disapu whipped cream td,
sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti sejuk tadi..
simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit.
tuang ganache atas kek yg sejuk td..

taraaa~ nyum3~~~ sedapppp! :)

jeng.jeng.jeng here you go! siap la kek..hehe
bole la hias2 ats die. letak decoration or tulih2 pape.. :)
senang jea kn..
slamat mencuba yea kwn2.. :D
......................................